RODNA KUĆA MIJE MIRKOVIĆA

RODNA KUĆA MIJE MIRKOVIĆA

U rodnoj kući značajnog istarskog književnika i ekonomista Mije Mirkovića, poznatog pod književnim pseudonimom Mate Balota, uređena je memorijalna zbirka koja posjetitelje upoznaje sa životnim i književnim putem ovog velikog Istranina, njegovim nasljeđem, te lokalnom tradicijom Rakljanskog lončarstva.

Ostaci starog Raklja – Stari Rakalj

Stari Rakalj dio je bliži moru, uglavnom danas nenaseljen. U tom dijelu nalaze se ruševine nekadašnjeg kaštela i crkva svete Agneze (Agnjije). Crkva je smještena na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na more. Nedjeljne svete mise kod svete Agneze se ne održavaju, ali postoji nekoliko dana u godini kada se sv. misa, već tradicionalno, održava u ovoj crkvi. Vjenčanja isto nisu stran pojam za crkvu sv. Agneze jer se na to mjesto dolaze vjenčavati, kako iz okolnih manjih mjesta, tako i iz većih okolnih gradova. Inače na mjestu gdje je nastao srednjevjekovni kaštel nađeni su i ostaci pretpovjesne gradine, a poslije je tu bila i antička utvrda.

Ostaci starog Raklja - Stari Rakalj
Mutvoran zidine

Mutvoran

Na cesti koja vodi od Marčane prema Dugoj uvali, skrenite prema Mutvoranu. Tamo će Vas dočekati ostaci nekadašnje histarske gradine i kasnijeg rimskog naselja. Danas je to naselje s malim brojem stanovnika na čiju slavnu prošlost podsjećaju ostaci pretpovijesnih gradinskih i srednjovjekovnih zidina, kao župna crkva Sv. Marije Magdalene s izuzetno vrijednom umjetničkom opremom

Ljubićeva pećina

Ljubićeva pećina

Video