341 STAZA FLANATICA

Želite li upoznati istarska mjesta iznikla duž rimske ceste koja je nekoć povezivala Pulu i Liburniju, odaberite stazu Flanaticu i krenite od Marčane – naselja s nešto više od 1000 stanovnika, udaljenog od Pule tek 15-ak kilometara. Nastala na temeljima prapovijesne gradine i antičkog naselja, Marčana je tijekom srednjeg vijeka bila teško pogođena epidemijama pa ju mletačka vlast, ne bi li popunila selo, u 16. st. naseljava s gotovo 200-tinjak obitelji iz Grčke, a zatim i Dalmacije.

Provozate li se njome, uočit ćete da je mjesto satkano uglavnom od ruralne arhitekture, niza obiteljskih kuća s njegovanim vrtovima i poljima čiju iznimku čine tek nešto istaknutija zgrada stare škole sa satom i cisterna s dva bunara u samom središtu. Vozite li dalje, stižete u Krnicu, malo mjesto od jedva 300 – tinjak stanovnika. Smjestilo se na nadmorskoj visini od 195m, a povijest mu je slična Marčani, budući da su je, pogođenu raznim epidemijama u 16. stoljeću, naselile i obnovile brojne obitelji pristigle iz okolice Zadra. Provozate li se Krnicom, obavezno bacite pogled na lijepu zgradu s baroknim elementima te župnu crkvu Sv. Roka iz 1631., a ako ste gladni, siđite do mora i u tzv. Krničkom Poratu otkrijte zašto se za ovo mjesto kaže da se u njemu jedu najbolji škampi na Jadranu.

Nakon Krnice, krećemo put Raklja. Izniknuo na zapadnoj obali Raškog zaljeva, nekoliko kilometara od mora, Rakalj se spominje već u 12. st., a u prošlosti je najviše bio poznat po tradicionalnoj istarskoj lončariji (posude od pečene gline). Provozate li se njime, otkrit ćete da krenete li bilo kojom stranom od malog gradskog trga s lijepom palačom Loredan, gotovo sve kamene kuće s obje strane svojih željeznih vrata imaju dovratnike s romboidnim urezima tipičnima za ovaj kraj.

Osim župne crkve Rođenja Marijina na groblju iz 15. st., s lijepom gotičkom, kamenom kustodijom s dva anđela iz 1425.god., u Raklju ne propustite nipošto crkvicu Sv. Agneze koja se nalazi nešto malo dalje od mjesta, a podignuta je na apsolutno najveličanstvenijoj točci s koje se prostire jedinstven pogled na Kvarner i otoke. Osamljena, na litici nad Raškim zaljevom, s dva čempresa usred mirisnih grmova kadulje i smilja, pored ruševina bedema staroga kaštela u blizini, Sv. Agneza definitivno je jedan od najljepših prizora cijele Istre i jedno od onih arhetipskih mjesta koja se, dugo nakon posjeta, nose pohranjena u sjećanju. Okrijepljeni reskim mirisima aromatičnog bilja, krenite zatim preko Hrboka i Divšića natrag ka Marčani, odakle je vaša avantura Flanatica i započela.

Napomena: Karta i staze na terenu informativnog su karaktera te ih se koristi na vlastitu odgovornost

Tehnički opis

Marčana – Krnica – Rakalj – Uvala Blaz – Belavići – Hreljići – Prodol – Divišći – Marčana

35 km

677 m

238 m

1 m

3:30 h

Asfalt: 22 km
Makadam: 12 km

Težina staze: srednja