MUTVORAN

Na cesti koja vodi od Marčane prema Dugoj uvali, skrenite prema Mutvoranu. Tamo će Vas dočekati ostaci nekadašnje histarske gradine i kasnijeg rimskog naselja. Danas je to naselje s malim brojem stanovnika na čiju slavnu prošlost podsjećaju ostaci pretpovijesnih gradinskih i srednjovjekovnih zidina, kao župna crkva Sv. Marije Magdalene s izuzetno vrijednom umjetničkom opremom

RAKALJ

Rakalj je rodno mjesto poznatog istarskog književnika i ekonomista Mije Mirkovića u čijoj je rodnoj kući uređena etnografska zbirka, u prošlosti je ovo naselje bilo poznato po izradi tradicionalne istarske lončarije. Stari Rakalj nalazi se na uzvisini iznad rta Sv. Nikole u Raškom zaljevu. Riječ je nekadašnjoj pretpovijesnoj gradini, antičkoj utvrdi i srednjovjekovnom kaštelu, a do danas je ostala sačuvana crkva Sv. Agneze uz Sv. Agnezu vezane su legende o gusarskim pohodima, nevremenima na moru i potopljenom blagu. Koliko u njima ima istine teško je reći, no ono je što je sigurno je da posjetitelja ovdje dočekuju čarobna priroda i prekrasni vidici.t.

KRNICA I LUKA KRNICA

Krnica je smještena na uzvisini nad morem, okružena prekrasnim šumama, pašnjacima i vinogradima. Krnica je jedino mjesto u Istri koje ima i vlastitu luku.
Cestom dugom 2,5 kilometara kroz borovu šumu spustiti ćete se u Luku Krnica i ugledati ribarsko naselje sa drvenim brodicama, mrežama i kamenim kućama. Plaže su stjenovite male uvale razasute duž cijelog Krničkog kanala sa netaknutom prirodom I kristalno čistim morem.

Krnica je idealno mjesto za odmor. Tu možete u proljeće brati divlje šparoge, aromatično i ljekovito bilje, na jesen sakupljati gljive, brati grožđe, masline, uživati u krajolicima, ili jednostavno samo prošetati. U Luci Krnica sa izlaskom sunca možete dočekati ribarske brodice okružene jatom galebova i kupiti tek ulovljenu ribu.

VIDIKOVAC SV. AGNEZE

Mjesto na kojem se nalazi crkvica Av. Agneze u Starom Raklju ujedno je i jedan od najatraktivnijih vidikovaca u Istri s kojeg se pruža veličanstveni pogled na Raški zaljev, Labinštinu i Kvarner. Do crkvice, odnosno vidikovca, doći ćete tako da prođete kroz Rakalj krenete u pravcu rta Sv. Nikole (lokalno poznat kao Sv. Mikuja). Slijedite put koji će Vas kroz makiju i suhozide nakon otprilike 2 km dovesti podno brdašca na kojemu se nalazi ovaj jedinstveni vidikovac. Popnite se, zastanite, pogledajte oko sebe, osjetite opojan miris samoniklog bilja i uživajte u nezaboravnom pogledu!

UVALA BLAZ

Uvala Blaz danas je još jedan kutak netaknute istarske prirode, a u prošlosti je ovdje bila važna luka na pomorskom pravcu koji je za vladavine Rimljana povezivao Pulu sa Trsatom. Priča se da je ovdje nekada radilo pet mlinova u neposrednoj blizini mora, što je prava rijetkost, a njihovi ostaci vidljivi su još i danas. Po kvalitetnu vodu koja ovdje izvire dolazili su stanovnici iz udaljenih krajeva Istre. Legenda vezana vezana uz ovu uvalu pripovijeda o kruni Kralja Tomislava koja je, navodno u 10. stoljeću skrivena u uvali Blaz. Za razliku od prošlosti, uvala je danas zapuštena i udaljena od značajnih zbivanja.

UVALA BUDAVA

Danas slikoviti zaljev očuvane prirode, u prošlosti je ova uvala bila luka histarske gradine Vizače i rimskog municipija Nezakcija. Zbog svoje prekrasne prirode, Budava je predložena za zaaštitu u kategoriji zaštićenog krajolika.