SNORKELING

 

Školjić

Plaža Školjić nalazi se 2,5 kilometra udaljena od Kavrana, odakle dolazite lokalnom cestom koja nudi predivan pogled na Kvarner i otok Cres. Postoji nekoliko makadamskih puteljaka koji vode do plaže Školjić, a jedan širi odvojak prepoznat ćete po asfaltiranom početnom dijelu puteljka (kakvih 20-ak metara), koji se nastavlja bijelim putem do same plaže. Na dnu se nalazi kratki betonirani spust s rukohvatima od špage.

Plaža Školjić ima maleno žalo sa sitnim oblucima, dok je ostatak uvale okružen predivnim stjenovitim pločama s malim uvučenim odjeljcima za one koji žele malo privatnosti. Iz svakog kutka ove plaže puca pogled prema otoku Cresu. Na lijevoj strani uvale, gledano prema moru, primijetit ćete kosinu stijena koje vrlo oštro padaju u more, no i na toj strani ima odličnih mjesta za odmor. Tu se skriva i jedan mali kanjon, usjek, s impozantnim kamenim stupom iza kojeg sramežljivo proviruje maleno žalo s oblutcima i predivnom klisurom prošaranom zlatnom i narančastom bojom.

Dno plaže započinje sitnim oblucima koji postepeno padaju na kameni plato. Na južnoj strani uvale na dubini od 5 do 6 metara možete primijetiti zanimljiv oblik stijena koje s površine nalikuju potonulom molu. Zaronite li do njega, možete i proviriti ispod jer tu žive škarpine i sipe, a skrivaju se i jata baraja.

Slijedeći obalnu liniju u najplićem dijelu u smjeru malog kanjona primijetit ćete puno kamenih krakova koji sežu do dubine od 2 do 3 metra, koji izgledaju kao da su isklesani. Između svakog kraka nalazi se zaobljen usjek, mjestimice poput tobogana. Vrlo su zanimljivi za istraživanje, osobito prema kopnu jer gotovo svaki od njih vodi ispod stijena s ručnicima, a u njima se skrivaju jata sitnih ribica i rakova. Plivajući prema kanjonu naići ćete na nešto veći, obli usjek čije je dno posuto sitnim kamenčićima, no nemojte pokušati ulaziti u njega jer je pretijesan.

Pogled iz mora na mali kanjon je zaista jedinstven. Istražujući dalje obalnu liniju u smjeru sjevera primijetit ćete duži kameni zid na kopnu iznad stijena. Pri kraju tog zida, na dubini od 3 metra, nalazi se pravo iznenađenje ove plaže, a to su dva podvodna luka koja su jednostavna za preroniti. Prepoznat ćete ih lako ako malo zaronite jer imaju duži krov u obliku glave psa modrulja. Dno je ispod lukova šljunčano. Kad preronjavate manji luk ako produžite plivati prema kopnu, točno ispod kamenog zida na stijenama, primijetit ćete na manje od metra dubine još jedan maleni prolaz u obliku prstena, obložen smeđim algama poput tepiha. Kroz njega lako prođete, no kroz onaj manji prolaz nemojte ići kako ne bi zaglavili.

Možete nastaviti istraživati obalnu liniju nadalje, no dubina tu raste ili se možete vratiti plivajući posred uvale u smjeru plaže s oblutcima jer dno je u prosjeku duboko 3 do 4 metra, a pruža krasan pogled na velike gromade stijena. Tu se skrivaju ugor, ali i murina, rijedak stanovnik sjevernog Jadrana. Oboje su zmijolikog izgleda, no ugor je sivo-crne boje i voli se nastaniti u malim rupama i špiljicama, dok murina je tamno smeđe boje posute žućkastim pjegama, a voli se skrivati u procjepima i hrpi kamenja. Možete ih gledati čak i izbliza, no nikako ih nemojte zadirkivati prstima jer oboje imaju čvrst ugriz i otrovnu krv, a murina je poznata i po otrovnoj sluzi.

Ovom uvalom prolaze velike plove dubinskih cipli i iglica, no stalni stanovnici su crneji, baraji, očade, škarpoči.

Zanimljivosti

Ukoliko u plitkome želite istražiti što se nalazi ispod većeg kamenja važno je da ih vratite na pravu stranu. Primijetit ćete da ispod svakog kamena živi cijelo naselje različitih račića, pužića, zvjezdača i školjaka kao što je Petrovo uho. Oni su omiljena hrana svih riba i kad razotkrijete njihovo skrovište postanu lak plijen.

U svima nama čuči radoznali istraživač, ali isto je tako važno zapamtiti da smo mi samo posjetioci u moru, a oni su pravi stanovnici. Stoga budite dobri gosti i neka iza vas sve ostane onako kako ste i zatekli. Ova je plaža prirodna, divlja i to je najveća čarolija ovog mjesta.

Najlakše je roniti s perajama, no to ovisi o vašoj tjelesnoj kondiciji u ronjenju na dah.

Krnički porat

Krnički porat ili Krnička luka morska je uvala podno Krnice, duboko uvučena u kopno i dobro zaštićena od juga i bure. Nekoć je tu bila postaja austrougarskih žandara, a kasnije i talijanske finance, u doba Kraljevine Italije, jer su ovdje pristajali trgovački brodovi iz cijelog sjevernog Jadrana u potrazi za sigurnim utočištem i razmjenjujući robu i ulov.

Danas je Krnički porat dom ribaricama i brodicama, a dodatnu posebnost daju joj prekrasne plaže smještene na njezinoj sjevernoj obali do kojih dolazite kratkom šetnjom od tek nekoliko minuta po bijelom putu. Na kraju puta nalazi se nekoliko kućica i malo žalo s oblucima, klupicama i hladovinom za one koji prvi stignu.

Lokacija za snorkeling Krnički porat proteže se od malog žala, preko prve, do druge plaže. Dno u plitkom posuto je malim kamenčićima, dok je u dubljim dijelovima mora prekriveno većim kamenjem raznih oblika koji poput slapa padaju na pješčano dno zaljeva. Na plitkim dijelovima, osobito kod malog žala, mogu se vidjeti veće kamene gromade među kojima se skrivaju jata sitnih ribica. Valja biti oprezan ako ne nosite peraje jer ima ježinaca.

Istražujući dno u plitkim dijelovima, uzduž obalne linije, primijetit ćete stjenovite brazde obrasle smeđim algama poput malih šumica sa stabalcima i grančicama koje se njišu s valovima. One su znak zdravog i čistog mora te odličan zaklon raznim vrstama babica.

Pažljivim promatranjem stijena primijetit ćete male, pravilne rupice. Njih su izdubili prstaci, strogo zaštićen jadranski školjkaš. Niski zidići ukrašeni su raznim vrstama vlasulja i spužvi oko kojih se uvijek skupljaju pužići.

Ispod svakog kamena možete pronaći zanimljivu faunu malih rakova i zmijača koji užurbano jure u potrazi za skloništem jer omiljena su hrana mnogih riba.

Na prijelazu kamenja prema pješčanom dnu možete pronaći razne žive školjke kao što su kamenice, brbavice i jakobske kapice koje znaju i plivati, osobito ako ih preplašite. Na ovako mješovitom dnu posutom kamenjem i obraslom algama možete pronaći male listove i sipe jer im je ovakvo dno idealno za skrivanje, puževe golaće, razne zvjezdače, zlatne moruzgve te raka samca koji živi u simbiozi s moruzgovom koju nosi na leđima.

Kamenje je na kosini prema dnu prošarano žutim sumporačama, tamno zelenim spužvama i sitnim, bijelim grmićima algi koje su dom pirkama, kanjcima i lumbraku. Ispod druge plaže, na 4 metra dubine nalazi se mala, ali dobro očuvana kolonija busenastih koralja svijetlo smeđe boje, okruglih i ovalnih oblika.

Morsko dno ove uvale pamti i neka davna vremena pa na njemu možete pronaći i pokoji uteg za vagu možda korišten u razmjeni robe s trgovačkih brodova, čak i metak, ali i bocu (možda ruma?) bačenu s nekog gusarskog broda. Tu su i stari brodski konopi okamenjeni od zaborava, djelići rimskih amfora i tko zna kojeg blaga još tu ima za otkriti jer tijekom povijesti ova je uvala bila izlaz Krnice i okolnih sela na more i veza s ostatkom svijeta.

Važna napomena

Kod prerona podvodnog luka na 3 metra dubine potrebna je dobra osobna procjena. Zaronite u središnju rupu i dobro pogledajte udaljenost koju je potrebno proći za oba luka. Ako djeca žele preroniti lukove, obavezno zaronite s njima na rub kako bi i oni sami mogli procijeniti udaljenost i osobnu spremnost.